5 manieren om camera-angst te overwinnen

 

Blog 28 - 5 manieren om camera-angst te overwinnen

 

Als ik een euro had ontvangen voor elke keer dat ik in de ruim 22 jaar dat ik televisieprogramma’s maak, iemand heb horen zeggen: ‘Ik zie er altijd zo stom uit op beeld/op foto’s’, kon ik nu dat crèmekleurig cottage in The Cotswolds kopen waar ik van droom. Zelfs collega’s die hun geld verdienen met het verleiden van anderen om voor de camera te verschijnen en aan wie gevraagd wordt of ze tijdens de opnames op de lege plekken achter de presentator willen gaan zitten, trekken het complete register aan smoezen open om daar onderuit te komen. Wat is daar de oorzaak van? Dat zal ik uitleggen, en daarna volgen 5 manieren om camera-angst te overwinnen. Want zeker voor ondernemers is het inmiddels pure noodzaak om jezelf te laten zien, ook op video.

Zoals zo vaak ligt de oorzaak van ons gedrag in de evolutie van onze hersenen. Het brein is een fenomenaal stukje natuurtechniek. In een fractie van een seconde begrijpt, interpreteert en verwerkt het binnenkomende informatie en neemt in ultrakort tijdsbestek relevante beslissingen. Dat gaat gelukkig voor een groot gedeelte buiten ons bewustzijn om. Want als we op onze interne afwegingen hadden moeten wachten wanneer er in de prehistorie een bloeddorstig roofdier op ons af kwam draven, dan was onze soort vroegtijdig geëindigd als berenhap. Duurt veel te lang. En met alle zintuiglijke waarnemingen die we op een doorsnee dagje opdoen zouden we in no time kortsluiting krijgen.

HET LIJKT OP MIJ, MAAR IK BEN HET NIET

Dus beschikken we over een ingenieus systeem waarbij ons brein buiten ons om zelfstandig nieuwe indrukken vergelijkt met alle eerder opgeslagen informatie en ervaringen. Dat kan heel handig zijn als er bijvoorbeeld ineens een peuter de weg op rent. Voordat je goed en wel beseft wat je ziet staat je voet al vol op de rem en draaien je armen het stuur met alle macht een andere richting uit. Dat is echter niet handig als er geen kind is, maar een voorbij waaiende vuilniszak en op de andere rijbaan komt een betonmortelwagen je tegemoet. Maak het verhaal zelf af en kleur de plaatjes.5 manieren om camera-angst te overwinnen

Iets soortgelijks gebeurt met het terugzien van beelden van jezelf, weliswaar met minder schadelijke gevolgen. Jouw brein vergelijkt wat je ziet met de opgeslagen informatie en signaleert: het lijkt op mij, maar ik ben het niet. Dat komt omdat je jezelf je leven lang voornamelijk in de spiegel ziet. En vrijwel niemand heeft een symmetrisch gezicht. De verschillen zijn klein, bijna niet waarneembaar soms, maar je brein constateert ze, interpreteert ze en geeft het signaal: klopt niet! Waarna jij roept: ‘Ik zie er altijd zo stom uit op beeld/op foto’s.’

Dit fenomeen is 50 jaar geleden al door de wetenschap beschreven. Psycholoog Robert Zajonc deed er in 1968 onderzoek naar. Hij bewees door middel van tests dat de mens een grote voorkeur heeft voor zaken die hij eerder heeft gezien, gehoord of geroken, en noemde dat het mere exposure effect.

ONMISBAAR MARKETINGMIDDEL

De ironie is dat datzelfde mere exposure effect de reden is waarom veel ondernemers en zzp’ers überhaupt met camera-angst te dealen hebben. Want video is inmiddels een onmisbaar marketingmiddel geworden om bij je potentiële klanten vertrouwen te kweken. Als ze je vaker hebben gezien en gehoord, zijn ze eerder geneigd iets van je te kopen. Een ondernemer met camera-angst is vergelijkbaar met een stewardess met vliegangst: je zal er vanaf moeten, want anders kun je je werk niet doen.

5 manieren om camera-angst te overwinnen

Is dit George Clooney normaal of gespiegeld?

Daarom zijn hier:

5 MANIEREN OM CAMERA-ANGST TE OVERWINNEN

1/ Maak veel selfies. Heel veel selfies zelfs. Koop zo’n selfiestick en fotografeer en film jezelf in allerlei situaties en omstandigheden. Op die manier zul je de versie die de hele wereld van jou ziet zelf ook vaker waarnemen en raak je daar aan gewend, waardoor het gevoel van ‘dit klopt niet’ zal afnemen en uiteindelijk zelfs verdwijnen

2/ Wees je er bewust van dat je brein je voor de gek houdt. Je weet nu waar het gevoel vandaan komt dat je denkt dat je er niet uit ziet. Jij bent letterlijk de enige op de hele wereld die het er raar uit vindt zien.

3/ Draai het om. Bedenk dat je door een simpele druk op een toets van je computer jezelf in spiegelbeeld aan de wereld kunt tonen, en realiseer je dan A/ dat iedereen die je niet kent het niet kan schelen, B/ dat iedereen die je wel kent denkt: wat ziet hij/zij er anders (lees: raar) uit en C/ dat iedereen die je in het echt ontmoet ná je eerst op een gespiegelde video of foto te hebben gezien dat ook denkt.

4/ Focus je op iets anders. Concentreer je bij het maken van een video op de inhoud. Maak je niet druk over hoe je eruit ziet of hoe je overkomt, maar zorg dat je boodschap overkomt; dat is wat er toe doet.

5/ Vraag om professionele hulp. Ik heb letterlijk honderden mensen op hun gemak gesteld voordat ze werden gefilmd: gasten bij RTL Late Night, potentiële huizenkopers in House Vision, werkloze echtparen in Je Leven Op De Rit, beginnende presentatoren die auditie kwamen doen voor Eigen Huis & Tuin (waar in 2004 Thomas Verhoef en Lodewijk Hoekstra uit zijn komen rollen. Ze waren toen nog volslagen onbekend en hadden nul camera-ervaring. Is meer dan goed gekomen.)

Vandaag de dag help ik ondernemers met het maken van overtuigende Over Mij video’s. Petra Otten is team- en leiderschapscoach en vroeg mij om een video met haar te maken om haar bedrijf inTouch HRM te promoten. Zij vond het behoorlijk eng van te voren, maar achteraf zei ze: ‘Ik ben ongelofelijk trots. Niet omdat ik zo graag naar mezelf kijk, dat vind ik nog het meest spannende. Maar omdat ze mijn verhaal zo prachtig hebben weten te vangen.’

Ik zorg ervoor dat je je op je gemak voelt, ontspannen bent en je op de inhoud kunt concentreren. En dat het maken van een video geen kwelling is maar een avontuur, een feestje.

Nog één quote tot slot, van Aletta de Rooij van Partners in Crème. ‘Ik liep al lang met het idee rond om een video op te nemen. Ik zag er alleen enorm tegenop, tegen dat je dan een compleet script uit je hoofd moet leren en zo. Maar het was fantastisch. Jij stelt precies de goeie vragen waardoor je vrijwel niets hoeft voor te bereiden.’

En je dus kunt concentreren op andere dingen zoals je ontspannen, en hoogstens tegen je brein hoeft te zeggen: ga jij eens even een ander voor de gek houden!

Is er nog wel één ander dingetje: veel mensen kunnen er ook niet tegen als ze hun eigen stem terughoren. Daar kom ik in een later blog op terug…

KIJK HIER VOOR MEER INFO OVER HET LATEN MAKEN VAN EEN OVER MIJ VIDEO

Over de auteur

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *