Hoe je door tegen jezelf te praten je dromen realiseert

Hoe je door tegen jezelf te praten je dromen kunt realiseren

 

Als er iets is waar ik altijd enthousiast van word, is het van sprekers en schrijvers die vol gloed en met een heilig geloof vertellen over ons overvloedig universum. Zij weten zo zeker dat het allemaal goedkomt, als je maar gelooft dat het goedkomt. Dat als je erin gelooft, alles wat je wenst vanzelf naar je toestroomt. Dat schaarste iets is wat de mens heeft verzonnen maar wat helemaal niet bestaat. Heerlijk toch? Vertel dat maar aan de inwoners van Malawi, aan bijstandsmoeders, aan de creperende grote grazers in de Oostvaardersplassen, denk ik ondertussen. En toch, ergens van binnen resoneert het, klinkt het zó overtuigend. Lees hier hoe je door tegen jezelf te praten je dromen realiseert.

De overtuiging die aan het geloof in overvloed ten grondslag ligt is deze: onze gedachten hebben een gigantische uitwerking op ons, op ons brein, op ons lichaam. En als je veel negatieve gedachten hebt (‘het gaat niet goed’, ‘het lukt niet’, ‘ik kan het niet’, ‘iedereen is tegen me’) dan neemt je onderbewustzijn dat voor waar aan. Omdat je onderbewustzijn niet in staat is om onderscheid te maken tussen ingebeelde en ware gedachten. Dus als wij denken ‘dat gaat mij nooit lukken’, dan vertaalt het onderbewustzijn dat naar een opdracht en zorgt dat het nooit gaat lukken. Henry Ford zei: ‘Whether you think you can or you can’t, you’re right.’

FAKE IT TILL YOU MAKE IT

Ergo: think positive thoughts. Dan gebeuren er positieve dingen in je leven. Een krachtig middel is om zo te denken, tegen jezelf te praten en je op te stellen alsof je je doel al bereikt hebt. Fake it till you make it. Je onderbewustzijn neemt dat namelijk ook op als waarheid, zeker als je het langere tijd voedt met dezelfde gedachten en boodschappen. Neem de houding aan dat je succesvol bent in waar je succesvol in wilt worden, en je onderbewustzijn stelt alles in het werk om jouw wereld aan te passen aan die ingebeelde werkelijkheid.

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Het idiote is: ik heb het daadwerkelijk meegemaakt.

Hoe je door tegen jezelf te praten al je dromen kunt waarmakenMijn hele jeugd had ik een grote droom: ik wilde in Toppop staan. Dat was mijn metafoor voor de top bereiken in de muziek, omdat ik van jongs af aan alle grote hits in Toppop voorbij zag komen. Ik was volkomen verslaafd aan de magie van muziek en zat elke dag een paar uur achter de piano en een paar uur met een koptelefoon op naar muziek te luisteren. Ook voor ik ging slapen, altijd nog even één elpeekant draaien. Koptelefoon op, licht uit, ogen dicht, en ik beeldde me in dat ik op een podium stond en die muziek die ik hoorde zelf maakte voor een uitzinnige bomvolle zaal. Elke dag, jarenlang.

Toen ik 23 was stond ik daadwerkelijk in Toppop. En trad ik 160 keer per jaar op voor een uitzinnige, bomvolle zaal. Is dat toeval? Was dat ook gebeurd als ik mijn hele jeugd elke avond een hoofdstuk uit een boek had gelezen in plaats van naar muziek te luisteren? Ik zal het nooit weten. Maar als ik naar mijn gevoel luister, mijn intuïtie, mijn dieper weten, of hoe je dat ook allemaal noemt, dan denk ik: het een is een direct gevolg van het ander.

BEN IK WEL GOED BIJ MIJN HOOFD?

Vorige week las ik The Ultimate Sales Machine van Chet Holmes uit, een ruim 10 jaar oude bestseller. Fantastisch boek, als je ondernemer bent moet je het echt lezen. Helemaal aan het eind zegt Holmes: ‘Een manier om je onderbewustzijn voor je te laten werken is om een opname te maken van je eigen stem en daar elke avond voor je gaat slapen naar te luisteren, om op die manier je onderbewustzijn te voeden met proactieve affirmaties.’ Okay, dacht ik, waar gaat dit nu ineens heen?

Hoe je door tegen jezelf te praten al je dromen waarmaaktHij vervolgt: ’12 jaar lang heb ik naar mijn eigen stem geluisterd voor ik ging slapen, wanneer mijn geest het meest ontvankelijk is. Mijn inkomen verdubbelde drie jaar op rij.’ Nou lekker dan, dacht ik, dan moet je dus 9 jaar naar je eigen gezwets luisteren voordat er eens een keer resultaat komt. Grappig genoeg ongeveer even lang als dat ik mezelf op podia visualiseerde voordat ik eindelijk in Toppop stond.

Maar ik dacht: ach, wat heb ik te verliezen. Ik schreef twaalf affirmaties, nam ze op, zette er Pat Metheny’s Map of the World als glijmiddel onder en dropte het mp3’tje op mijn telefoon. Elke avond luister ik ernaar voor ik ga slapen. Nu een kleine week. Ik moet hier wel even wat overwinnen om dit openbaar te maken overigens. Ben ik wel goed bij mijn hoofd? Maar goed, let op.

Vanochtend liep ik de wachtkamer van de huisarts binnen en een oude dame die er al zat vroeg aan mij: jij schrijft toch levensverhalen? Ja, dat klopt, zeg ik. Ze kende me via-via en had van die-en-die gehoord dat… Lang verhaal kort: ze wil een biografie. Grote opdracht. Wordt me zo in de schoot geworpen.

EEN RAADSELACHTIG AVONTUUR

10 minuten later zei de huisarts tegen me: ‘Goed dat je even langskwam, maar je mankeert niks.’ Affirmatie 9 luidt: ‘Ik verkeer in topconditie en bruis van de energie.’

Hoe je door tegen jezelf te praten al je dromen kun waarmaken

Waldorf & Statler

Zo kan je natuurlijk alles wel zogenaamd verklaren, fluistert een stemmetje in mij. De Muppets in je hoofd, noemt auteur-spreker Paul Smit die. Waldorf & Statler, die je leven en je gedachten vanaf het schellinkje becommentariëren. Maar Waldorf’s ‘boehhhlllshit’ wordt bij mij afgewisseld door Statler’s ‘Maar stel nou dat…’

Chet Holmes is in 2012 overleden, slechts 55 jaar jong. Wat betekent dat nou weer? Heeft hij wel tegen zichzelf gezegd dat hij kerngezond was en 100 zou worden? Of zit daar de bottleneck: affirmaties moet je in de tegenwoordige tijd zetten, toekomst begrijpt het onderbewustzijn niet, dat is altijd in het nu.

Het leven blijft een raadselachtig avontuur, lieve lezers. Elk leven. Mede daarom vind ik dat elk levensverhaal het verdient om vastgelegd en vereeuwigd te worden. Liefst vóórdat de dokter besluit er lak aan te hebben wat je jezelf allemaal influistert…

Over de auteur

4 antwoorden
 1. Suzanna Jacobs
  Suzanna Jacobs zegt:

  hahaha mooi stuk! Ik ga het boek lezen. Hou ook erg van dit soort filosofieën. Gewoon omdat het geen kwaad kan en positieve gedachten sowieso je leven een stuk leuker maken. Je schrift trouwens erg leuk! Groetjes, Suzanna (van IDTV, weet je nog?)

  Beantwoorden
  • Edwin Gitsels
   Edwin Gitsels zegt:

   Natuurlijk weet ik dat nog! En het is wat je zegt: het kan geen kwaad. Overigens gaat het boek van Chet Holmes voornamelijk over marketing. Als je een inspirerend boek over dit soort filosofieën wilt lezen, raad ik je Overvloed van Rinze Terluin aan.

   Beantwoorden
 2. Len van der Hoeven
  Len van der Hoeven zegt:

  Er zijn zelfs neuro-wetenschappers zoals, Prof.Dr. Gerald Hüther die hier over geschreven hebben en onderzoek naar gedaan. In zijn boekje Die Macht der inneren Bilder, Wie Visionen das Gehirn, den Menschen und die Welt veränderen schrijft hij over wat jij in je blog vertelt Edwin. Onze samenleving is vooral gebaseerd op verhalen en mythes, die we met zijn allen geloven. Neem bijvoorbeeld geld, wat een van de grootste mythes is die we kennen na godsdienst. Stel dat we hier niet meer met zijn allen in geloven, dan is het snel gedaan met de handel en economie zoals we die kennen. De rijken hadden een serieus probleem. Geld kun je namelijk niet eten.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *