Hoe je het meeste rendement uit je vakantie haalt

Het is vakantietijd. Jippie. Vakantie komt van het Latijnse woord vacare: vrij zijn van… “Vacuüm” is er ook van afgeleid: vrij van materie en druk. In de vakantie zijn we vrij van werk, van verplichtingen. Van de druk van de dagelijkse ratrace. Volgens William Bridges, auteur van Transitions, een klassieker over verandering, is zo’n periode essentieel voor je ontwikkeling. Veel historische figuren, zoals Mohammed, Dante en Buddha, leerden ons al de noodzaak van afzondering in het woud of de woestijn. Vertaald naar nu: een bungalowpark, camping of resort. Dit is hoe je het meeste rendement uit je vakantie haalt.

In de natuur blijft nooit iets hetzelfde. Alles ontstaat en alles vergaat uiteindelijk. En tussen die twee momenten verandert alles continu. Stabiliteit, stilstand is onnatuurlijk; denk maar aan de seizoenen en de banen van sterren en planeten. Onbewust veranderen wij voortdurend; er is geen cel meer in ons lichaam die nog dezelfde is als toen we geboren werden. Maar ook bewust veranderen we. We zijn niet meer gelukkig met de huidige situatie, we ontgroeien dingen, we ontwikkelen nieuwe plannen, hebben nieuwe wensen en dromen. En dus willen we veranderen. Alleen kost ons dat enorm veel moeite. Denk maar aan de goede voornemens met nieuwjaar, bijna niemand houdt het langer dan een maand vol.

ELKE LEVENSFASE VRAAGT ZIJN EIGEN BENADERING

Elke verandering vraagt tijd voor aanpassing. Zelfs als iemand een miljoen wint is er in eerste instantie een soort van shock. Veel loterijwinnaars houden zich vaak aanvankelijk vast aan hun oude levenspatroon, blijven gewoon naar hun werk gaan, houden vast aan wat ze kennen. Maar ook minder ingrijpende veranderingen kosten veel aanpassingsvermogen. Stoppen met verslavingen en ongezonde gewoontes, afvallen, meer gaan sporten, meer balans vinden tussen werk en privé, het zijn vaak enorme opgaven. Waarom kost het ons toch zoveel moeite? Lees daar ‘Waarom veranderen (meestal) mislukt’ van Maarten Appelo maar eens op na. Hij legt uit dat het rationele, meest ontwikkelde deel van ons brein het vaak aflegt tegen de oudere delen die een enorm grote onbewuste invloed op ons gedrag hebben.
We kunnen niet ons hele leven hetzelfde blijven, hetzelfde denken, hetzelfde doen, hetzelfde reageren. Elke levensfase vraagt zijn eigen benadering. En als je zelf niet voor veranderingen kiest, dan kiest het leven ze voor jou en worden ze je opgedrongen. Dat zijn dan vaak niet de veranderingen waar je zelf voor zou kiezen.

William Bridges adviseert om uit te zoomen: bekijk elke verandering in de context van je hele levensreis. Er zijn drie stadia van verandering:
1/ Je maakt je los van je vaste patronen. Stap buiten je normale leven. Maak tijd voor jezelf, het liefst alleen. Besteed aandacht aan je dromen en gedachten.
2/ Je raakt je identiteit kwijt. Alles wat je voorheen motiveerde is (tijdelijk) weg. Hou een dagboek bij of schrijf je autobiografie. Neem de tijd om je levensverhaal te herschrijven, zodat je letterlijk en figuurlijk een nieuw hoofdstuk kan beginnen.
3/ Je ziet in dat hoe je de wereld zag niet de werkelijkheid was. Ga op zoek naar jouw nieuwe werkelijkheid. Probeer te ontdekken wat je echt wilt, wat je doel in het leven is. (Zie mijn blog afl 6, over Finding your own north star van Martha Beck)

KEUZES VOOR VERANDERING

Je kunt het ook nog extremer aanpakken en een sabbatical opnemen van een paar maanden, een half jaar of nog langer. Vorig jaar heb ik bewust voor zo’n periode gekozen en drie maanden lang geen opdrachten aangenomen. Ik ben gaan nadenken over hoe ik de laatste tien, twaalf jaar van mijn arbeidzame leven wil invullen. Ik heb mijn oude dagboeken, agenda’s, notitieboekjes doorgenomen en vroeg me af: hoe wil ik dat mijn agenda er de komende jaren uitziet? Wat geeft mij voldoening, wat vind ik zinvol en zorgt ook nog voor een inkomen? Mijn eigen levensloop vergeleek ik met die van anderen en ik realiseerde me dat keuzes me boeien, keuzes voor verandering. Dat levensverhalen me boeien. Ik besloot om me daar op toe te leggen en begon biografiebureau Ditisjeleven.nl.

NIEUWE IDEEËN

Annemieke Raatsie en ik in de gastenruimte van RTL Late Night

Maar gedurende dit proces realiseerde ik me ook dat ik geen afscheid wilde nemen van dat prachtige vak televisie maken. Door tot rust te komen en een time out te nemen ontdekte ik dat ik nog steeds verhalen wil vertellen voor grote aantallen kijkers. En met die realisatie kwamen de mooie opdrachten als vanzelf weer op mijn pad. Vorig jaar leidde dat onder meer tot een eenmalig succesvol avondvullend live-programma op National Geographic, en tot een aantal proefafleveringen van talkshows en documentaireseries. Het helpen ontwikkelen van nieuwe ideeën is wat me het meest fascineert en uitdaagt. Momenteel ben ik research aan het plegen voor een nieuw concept voor RTL4 dat dicht aanschurkt tegen mijn werkzaamheden als biograaf. Daarnaast schrijf ik momenteel een boek over het leven van een cliënt van me (een boek dat als het klaar is eind van de zomer als verrassing in kleine oplage voor haar kinderen en kleinkinderen wordt gedrukt), de opnamen voor de documentaire over het leven van Annemieke Raatsie lopen nog steeds door en ik coach twee dappere, veelbelovende auteurs, Len van der Hoeven en Kiki van der Harst, bij het schrijven van hun eerste boek.

Voor mij geen vakantie deze zomer, maar dat is het rechtstreekse gevolg van de drie maanden die ik vorig jaar heb opgenomen, de plannen die ik toen heb ontwikkeld en de keuzes die ik vervolgens heb gemaakt.

DE CYCLI VAN HET LEVEN

Als je klaar bent voor een nieuwe stap, schrijft William Bridges, stel je dan open en kansen zullen zich aanbieden. Je gaat dan een opwindende tijd tegemoet. Maar doe het rustig aan en zorg voor continuïteit vanuit je ‘oude leven’. En laat je niet ontmoedigen als de veranderingen te traag gaan voor je gevoel.
Als je meer bedreven en ervaren raakt in het (h)erkennen van je eigen gevoelens in perioden van verandering, dan leer je om de cycli van het leven te beheersen. Bridges haalt daarbij Ralph Waldo Emerson aan: ‘Niet in zijn doelen maar in zijn transities toont de mens zijn grootsheid.’
Daar voeg ik Nelson Mandela’s beroemde uitspraak aan toe: ‘Be the change you want to see in the world.’
En dan hebben we natuurlijk nog David Bowie’s classic:
Ch-ch-ch-ch-changes
(Turn and face the strange)
Ch-ch-changes
Don’t wanna be a richer man
Ch-ch-ch-ch-changes
(Turn and face the strange)
Ch-ch-changes
Just gonna have to be a different man
Time may change me
But I can’t trace time

(Dit is een geactualiseerde versie van een blog dat ik in juli 2017 schreef. )

Covers van digizine De Biograaf van Ditisjeleven.nl

ABONNEER JE OP DE BIOGRAAF, HET GRATIS DIGIZINE VAN DIT IS JE LEVEN.

In De Biograaf staan artikelen en interviews over, en besprekingen van (auto)biografieën en levensverhalen. Over films, boeken en tv-programma’s waarin levensverhalen centraal staan. Gesprekken met inspirerende mensen over de keuzes die zij in hun leven hebben gemaakt. Praktische tips voor het maken van films over en het schrijven van levensverhalen. En inzichten en tips uit de wereld van de levenskunst, die kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven.

SCHRIJF JE NU IN OP: www.ditisjeleven.nl/de-biograaf  

Over de auteur

 

1 antwoord
  1. Len van der Hoeven
    Len van der Hoeven zegt:

    Hoi Edwin,
    Wat is je blog weer zeer actueel, althans voor mij. Tijdens het proces van schrijven gaf ik mezelf ook ruimte om te beschouwen. Het is een heel interessante ervaring om te merken hoe de visie op het schrijven van mijn boek verandert. Alsof de cellen in mijn lichaam de afgelopen maand een verjongingskuur hebben ondergaan. Het boek kruipt nog dichter onder mijn huid. Ik laat vorige producties los en er opent een nieuwe ruimte. Amazing.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *