Mijn 25 jaar bij televisie

Door Edwin Gitsels / Biografiebureau Dit is je leven - 01/09/20

Vandaag, 1 september 2020, is het 25 jaar geleden dat ik bij de televisie ben gaan werken. Ik had zes jaar daarvoor (in 1989 dus) ook al een poging gedaan: ik was aangenomen bij TV10 van Joop van den Ende. Maar het CDA stak daar een stokje voor. Op mijn eerste werkdag in Aalsmeer ging de stekker eruit. Godskolere, ik had mijn baan als eindredacteur van de Hitkrant opgezegd…

Gelukkig mocht ik van uitgever Gérard Bed terugkomen. Zelf verliet hij Bonaventura om een Nederlandse vestiging van het Vlaamse productiehuis D&D op te zetten.

Twee jaar daarna begonnen Fons van Westerloo en Bart in ’t Hout SBS6. Ze bestelden een berg programma’s bij D&D, dat daarom rap moest uitbreiden. Eén van die programma’s was Showbiz, weggekaapt bij RTL4 waar het Showtime heette, gepresenteerd door Albert Verlinde en Paulien Huizinga. Albert ging daarnaast bij SBS de dagelijkse quiz Waagstuk presenteren. Tot dan toe combineerde hij presentatie met eindredactie, maar dat was nu niet meer vol te houden. Daarom belde Gérard mij of ik de eindredactie wilde overnemen. Dus daar ging ik. Sprong in het diepe. Televisie maken.

Ik wist niet eens wat een digibeta was. Je kon mij zo naar het magazijn sturen om een set kleurenbalkjes te gaan halen.

Team Showbiz

 140 AFLEVERINGEN WINTERTIJD

Gelukkig belandde ik in een gedreven topteam, bestaande uit Jos Maathof, Joyce ter Weijden, Sandra Alderding, Welmoed van Rijs, Marike van Rijnsbergen, Lucille Werner en Peter Van Der Vorst. In no time leerde ik de basiskneepjes van het vak.

Helaas was Showbiz geen succes op SBS6. Er volgde een ENG-variant, Show & Zo, zonder Paulien Huizinga. Ook dat hield het maar één serie vol. Mijn derde klus was wel een hit: De Show van je Leven met Astrid Joosten, bij de VARA. En in de jaren daarna volgde er nog veel en veel meer programma’s, met voor mij als hoogtepunten Lalala Live (AVRO), een muziekprogramma met Bart Peeters, de spelshow Zo Vader Zo Zoon (NCRV) met Gregor Bak en in het panel Nelly Frijda, Jochem van Gelder en Angela Schijf, en de muzikale talkshow Wintertijd (RTL5 en later AVRO) met Harry de Winter.
Toen IDTV in 1999 fuseerde met D&D maakte ik kennis met Harry, net afgetreden als CEO en klaar voor zijn eerste presentatieklus. Zo’n 140 afleveringen heb ik gemaakt. En begin dit jaar weer 5 nieuwe voor de NTR: alsof ik mijn lekkerste oude jas weer aantrok.

In 2011 ging ten gevolge van de economische crisis de bezem door het personeelsbestand van IDTV. Zelfs de mensen die mij ontsloegen werden vervolgens zelf ontslagen. Ik vond het bloedspannend maar het was ook al jaren een stille wens: freelancen. Zelfstandig zijn. Mijn vleugels uitslaan na 24 jaar in vaste dienst bij Bonaventura en D&D/IDTV.

Mijn eerste klant was… IDTV! Dierenbeschermers, een realityserie over de Dierenbescherming voor de AVRO. Maar mijn echte big break kwam een half jaar later, toen Menno Buch na jaren lobbyen het voor elkaar kreeg dat hij van Justitie in gevangenissen mocht filmen. Niet af en toe een dagje, nee, maandenlang! En zijn soulmate Nicole, met wie ik bij IDTV jarenlang House Vision en Yacht Vision had gemaakt, vroeg mij als eindredacteur.

Met Menno en Nicole Buch

VIER SERIES BUCH IN DE BAJES

Over de vier series Buch in de bajes alleen al kan ik een boek schrijven. Er kwam ook een boek, maar dan over het leven van Menno, die in 2014 overleed aan kanker en mij in zijn laatste fase had gevraagd om samen met Nicole zijn biografie te schrijven. Dat beviel zo goed dat ik begin 2017 besloot om naast televisie meer biografieën te gaan schrijven. Ik begon biografiebureau Ditisjeleven.nl en heb inmiddels acht levensverhalen in evenzoveel boeken vastgelegd. De volgende drie komen er aan, twee daarvan komen in de boekwinkels te liggen.

Mijn nieuwe activiteiten als biograaf betekende zeker niet het afscheid van televisie. Ik heb sinds vorig jaar het voorrecht om het maken van programma’s te combineren met iets goeds doen voor de medemens, bij I Care Producties. Ik heb twee keer de eindredactie van Nederland Staat Op Tegen Kanker gedaan, en zo mogen meehelpen met het werven van in totaal zo’n 43.000 nieuwe structurele donateurs voor KWF Kankerbestrijding.

In mijn directe omgeving zijn teveel familieleden, vrienden en collega’s aan kanker overleden. Mijn vader, mijn zus, mijn schoonzus, mijn schoonmoeder, Menno Buch, Jan Buys, Jaap Buys, John Eshuis, Jos Brink, Frank de Jonge, Piet Erkelens, Marianne Plukker, Hansje Bunschoten, Michelle Kolsteeg, Thé Lau, de lijst is lang. Daarom ben ik dankbaar dat juist KWF op mijn pad is gekomen waarvoor ik me met alles wat ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd kan inzetten.

LIFE IS WHAT HAPPENS…

Ik heb met veel fantastische mensen mogen werken de afgelopen kwart eeuw. Van iedereen heb ik wel iets geleerd. Onmogelijk om ze allemaal te noemen. Toch wil ik vier mensen speciaal bedanken voor de kansen die ze mij hebben gegeven en het geloof dat ze in mij hadden: Gérard Bed, Harry de Winter en Nicole Buch.

En natuurlijk mijn eigen Petra, die mij met al die idioot lange dagen, mijn buitenlandse reisjes en mijn maandenlange verblijf in gevangenissen bleef steunen en toejuichen en al mijn programma’s mooi vond. Behalve Korenslag, daar kon ze niet naar kijken. ?

Tijdens de opnamen van de Top 500 van het Foute Uur (Net 5)

Het is nog niet klaar, allesbehalve dat. Ik weet wat er de komende tijd op mijn pad ligt. Dat is op zich al een grote luxe in deze onzekere tijden. Er staan enkele televisieprogramma’s, een documentaire en (minimaal) drie biografieën op stapel. Dat houdt me de komende anderhalf, twee jaar wel van de straat. Hoewel, als er iets is wat ik heb geleerd de afgelopen 25 jaar, is het dat het volstrekt niet te voorspellen valt of het ook allemaal doorgaat.

En dat is ook niet erg. Life is what happens to you while you’re busy making other plans. Dat is mijn levensmotto en dat werkt uitstekend. Want juist door te accepteren dat dingen altijd anders kunnen lopen, door je flexibel op te stellen en mee te bewegen met wat het universum voor je in petto heeft, beleef je de mooiste avonturen.

Wie is Edwin Gitsels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *