Ontroerende documentaire over Boudewijn de Groot

Ontroerende documentaire over Boudewijn de Groot

Door Edwin Gitsels / Biografiebureau Dit is je leven - 01/08/19

Voor de reeks  Het Uur van de Wolf  maakte Suzanne Raes in 2016 de documentaire Boudewijn de Groot: Kom nader. Mocht je hem gemist hebben: kijk dan alsnog, want het is een ontroerend mooie film over een van de grootste muzikanten/componisten uit de vaderlandse geschiedenis.

Zeventig is Boudewijn inmiddels, en de documentaire begint met de focus op het allerlaatste optreden waarin hij zijn oude successen nog zal spelen. Hij wil daarna de rest van zijn leven alleen maar nieuwe dingen doen. Goede vriend Henny Vrienten zegt: ‘Hoe vaak zal hij Verdronken Vlinder wel niet gespeeld hebben? En Testament? Op een gegeven moment is het klaar, dat begrijp ik wel.’ ‘Dapper’, vindt George Kooymans het. Raes laat tussendoor een repetitiefragmentje zien waarin Boudewijn ‘Ik vergeet, ik vergeet wat is geweest’ zingt. Een van de vele subtiele momentjes, verwijzingen en grapjes die haar film herbergt.

Dit laatste optreden, de repetities met Vrienten en Kooymans voor hun op handen zijnde driemanstournee, de repetities voor de musical Onder de groene hemel (let op Boudewijn’s mimiek als hij de uitvoeringen van zijn liedjes beluistert!), natuurlijk heel veel – ook uniek – archiefmateriaal, mooie gesprekken met vrouw, kinderen, vrienden en familie, dat zijn de pijlers waarop de film is gebouwd.

DE WAARHEID VERZIN JE NIET

Maar zoals zo vaak wordt een goede documentaire echt bijzonder als er tijdens het filmen iets gebeurd wat je niet had kunnen voorspellen. Geheel volgens het adagium ‘De waarheid verzin je niet’. Zoals dat in Janine van Paul Cohen Janine Jansen overspannen raakte. En in Zij gelooft in mij van John Appel de Spaanse optredens van André Hazes een groot fiasco werden. Ik maakte het zelf mee bij Buch in de bajes toen twee dagen nadat Menno hem had geïnterviewd, de vader van een gedetineerde jonge vrouw overleed aan een maagbloeding. Waarna wij de dochter hebben gevolgd toen ze in de boeien geslagen thuis afscheid ging nemen van haar opgebaarde vader. ‘Hij is gestorven van verdriet,’ zei zijn vrouw. Slik.
Boudewijn de Groot live 2013Wat Suzanne Raes niet voorspeld had en wat de film zo ontroerend maakt, is dat Boudewijn een lied over zijn vader aan het maken was. Kom nader werd de titel en thema van de film is geworden. De scènes waarin Boudewijns kinderen Marcel, Caya en Jim naar dit nummer luisteren zijn prachtig. Boudewijns vader was een zo mogelijk nog geslotener man dan Boudewijn zelf. Je las die herkenning, die verklaring bijna, op de gezichten van Boudewijns kinderen die – vooral Jim, die dat ook niet onder stoelen of banken steekt – zelf ook het nodige te stellen hebben gehad met hun pa. Aan het begin vraagt Raes aan hen wat een film over hun vader zou moeten vertellen. Caya en Marcel moeten daar eens heel goed over nadenken. Jim zegt: ‘Ik heb het je al eerder gezegd. Het beste wat je kan doen met een film over mijn vader is hem niet te maken.’

WEERSTAND

Datzelfde zeiden ze toen ik in 1998 een aflevering van Astrid Joosten’s prime time zaterdagavondprogramma De Show van je Leven rond Boudewijn aan het voorbereiden was. Een amusementsprogramma met Boudewijn over zijn leven?! Doe het niet! Hij zal ook niet willen trouwens, riepen ze allemaal.
Maar Boudewijn wilde wel. Sterker nog, toen we tegen zoveel weerstand en negatieve adviezen in zijn directe omgeving aan liepen, besloten we het idee te laten varen. Daar begreep Boudewijn helemaal niets van. ‘Hoezo niet willen? Natuurlijk ga ik ten volle meewerken,’ zei hij. En dat deed hij ook. Met als voor mij fantastisch gevolg dat ik hem nog op keyboards heb mogen begeleiden toen hij voor het eerst in bijna 30 jaar Meester Prikkebeen zong met de als verrassing opgetrommelde Elly Nieman.

Boudewijn de Groot en Elly Nieman

Boudewijn met Elly Nieman in De Show van je Leven (1998)

In de jaren daarna heb ik nog een paar maal met hem samen mogen werken, onder meer toen hij te gast was in Lalala Live, de muziekshow met Bart Peeters, en in de muzikale talkshow Wintertijd. Aan alle programma’s werkte Boudewijn vol overgave mee. Na afloop kreeg ik altijd een vriendelijke fax (!) of anderszins bericht dat hij er weer van genoten had. Suzanne Raes heeft gelukkig Jims advies ‘doe het niet’ terzijde gelegd. Geniet van het resultaat!

Boudewijn de Groot – Kom nader, Het Uur van de Wolf is hier te bekijken.

 

 

Meer documentaire-tips: Lady Gaga, James Brown, Buddy Holly

Wie is Edwin Gitsels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *