Waardevolle levenslessen van Leonardo DiCaprio

Waardevolle levenslessen van Leonardo DiCaprio

Door Edwin Gitsels / Biografiebureau Dit is je leven - 23/05/2021

Als er iemand is die zich inzet om de klimaatcrisis aan te pakken, is het wel Leonardo DiCaprio (11-11-1974). Zijn Leonardo DiCaprio Foundation (LDF), opgericht in 1998,  steunt wereldwijd projecten die klimaatverandering, biodiversiteit en bedreigde ecosystemen aanpakken. In totaal heeft de stichting al 100 miljoen dollar bijgedragen. Hoe? Dat is al een les op zich. Maar er zijn meer waardevolle levenslessen van Leonardo DiCaprio.

 

NU OF NOOIT

Meer dan 200 projecten van 132 organisaties in 50 landen heeft de LDF ondersteund. Leonardo is bloedfanatiek, verslindt boeken over het milieu en via social media (hij heeft meer dan 70 miljoen volgers) hamert hij op de boodschap: het is nu of nooit. In een interview met Rolling Stone zei hij: ‘Het gaat niet om aliens die onze planeet willen veroveren waar we tegen moeten strijden. Dit is een langzaam en onvermijdelijk proces. Beangstigend!’
Leonardo spreekt op conferenties, maakt documentaires en geeft interviews om te redden wat er te redden valt, maar af en toe lijkt hij er zelf niet meer echt in te geloven dat er redding mogelijk is. ‘We vernietigen de natuur en soorten in een tempo dat nooit eerder is voorgekomen,’ zei hij in een interview. ‘Als we geen grootscheepse maatregelen nemen, gaan we een ongelofelijk sombere, duistere toekomst tegemoet.’

BIOGRAFIE

Er liggen een paar mooie (jeugd)verhalen aan Leonardo’s activisme ten grondslag. Ze zijn terug te lezen in de in 2012 verschenen biografie van de hand van Douglas Wight.

Biografie Leonardo DiCaprio

Overigens is de acteur zelf een groot liefhebber van biopics. Hij is in zijn indrukwekkende carrière meerdere keren in de huid van een bestaand personage gekropen. Zo speelde hij o.a. zakenman Jordan Belfort (The Wolf of Wall Street), schrijver Tobias Wolff (This Boy’s Life), dichter Arthur Rimbaud (Total Eclipse), president J. Edgar Hoover (J. Edgar) en vliegenier Howard Hughes (The Aviator).

DE LEONARDO DICAPRIO TOP 10

1/ Inception (2010)
Ook met: Joseph Gordon-Levitt
Regisseur: Christopher Nolan

Waardevolle levenslessen van Leonardo DiCaprio

2/ The Departed (2006)
Ook met: Matt Damon Jack Nicholson
Regisseur: Martin Scorsese

3/ Django Unchained (2012)
Ook met: Jamie Foxx
Regisseur: Quentin Tarantino

4/ The Wolf of Wall Street (2013)
Ook met: Margot Robbie
Regisseur: Martin Scorsese

5/ Shutter Island (2010)
Ook met: Emily Mortimer
Regisseur: Martin Scorsese

6/ Catch Me If You Can (2002)
Ook met: Tom Hanks
Regisseur: Steven Spielberg

7/ The Revenant (2015)
Ook met: Tom Hardy
Regisseur: Alejandro G. Inarritu

8/ Blood Diamond (2006)
Ook met: Jennifer Connelly
Regisseur: Edward Zwick

9/ Titanic (1997)
Ook met: Kate Winslet
Regisseur: James Cameron

10/ What’s Eating Gilbert Grape? (1993)
Ook met: Johnny Depp
Regisseur: Lasse Hallström

DRIE FILMS DIE WAT MIJ BETREFT OOK IN DEZE TOP 10 HOREN

1/ Revolutionary Road (2008)
Ook met: Kate Winslet
Regisseur: Sam Mendes

Waardevolle levenslessen van Leonardo DiCaprio

2/ This Boy’s Life (1993)
Ook met: Robert DeNiro
Regisseur: Michael Caton-Jones

3/ Romeo + Juliet (1996)
Ook met: Claire Danes
Regisseur: Baz Luhrmann

 

11 VERRASSENDE DICAPRIO FEITEN

Wist je dat:

… Leonardo is vernoemd naar Leonardo da Vinci? Toen zijn moeder zwanger was, stond ze in een museum voor een werk van Da Vinci toen ze haar baby voor het eerst voelde schoppen. Nog een geluk dat ze niet voor een schilderij van Hiëronymus Bosch stond. Overigens verschenen er in 2018 berichten dat de biografie van Leonardo da Vinci door biograaf William Isaacson verfilmd wordt met, jawel, Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Hoe het met die film staat, daar horen we sinds de coronacrisis weinig meer over.

… hij is opgevoed als enig kind van een alleenstaande moeder? Ze heet Irmelin Indenbirken, kwam uit Duitsland en verdiende de kost als juridisch secretaresse.

… zijn toenmalige vriendin Aretha Wilson, fotomodel, hem in 2005 met een gebroken fles op zijn hoofd sloeg? Het was op een feestje, en Leonardo raakte gewond aan zijn gezicht. Vijf jaar later pas werd Aretha hiervoor veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

… hij doorbrak in de tv-serie Growing Pains? Hij had al gastrolletjes gespeeld in Roseanne en Parenthood, en in 1991 vertolkte hij een tijdje de rol van Luke Brower, een klasgenoot van hoofdpersoon Mike Seever (Kirk Cameron). Ik weet nog heel goed dat zo gauw Leonardo de serie binnenwandelde, de verzoeken van lezeressen van Hitkrant  – waar ik toen werkte – om een Leo-poster binnenstroomden.

… zijn eerste agent hem aanraadde zijn naam te veranderen in Lenny Williams? Dat klonk Amerikaanser, vond de man. Leonardo piekerde er niet over.

… toen hij 19 was, hij de op zeven na jongste acteur ooit was die genomineerd werd voor een Oscar? Dat was voor zijn rol in What’s Eating Gilbert Grape (1994) waarin hij de rol van een geestelijk gehandicapte jongen speelde, naast Johnny Depp. Het duurde 22 jaar voor hij alsnog de Oscar voor Beste Acteur won, voor The Revenant. Daar gingen nog drie nominaties aan vooraf: The Aviator (2005), Blood Diamond (2007) en The Wolf of Wall Street (2014).

PAS BIJ DE VIJFDE OSCAR-NOMINATIE WAS HET RAAK!

… hij tijdens het filmen van Blood Diamond in Zuid-Afrika een klein meisje heeft ‘geadopteerd’? Hij trof haar aan in een weeshuis en besloot zich over haar te ontfermen door elke maand geld te sturen. Nog steeds belt hij regelmatig met haar.

… hij meermalen aan de dood is ontsnapt? De eerste keer was in Zuid-Afrika toen een grote witte haai in de kooi waarin hij aan het duiken was binnendrong. De tweede keer zat hij aan boord van een Delta Airlines vlucht toen de motor ontplofte en er een noodlanding gemaakt moest worden. En de derde keer was toen hij een parachutesprong maakte en niet alleen de eerste, maar ook de tweede parachute in de knoop bleek te zitten. Gelukkig was het een tandemsprong en liep het alsnog goed af.

Waardevolle levenslesse van Leonardo DiCaprio… zijn eerste filmrol niet This Boy’s Life was, zoals vaak gedacht wordt, maar Critters 3, een horror gedrocht waar niemand nog aan herinnerd wil worden.

 

… hij in de jaren ’90 onderdeel uitmaakte van een beruchte vriendengroep die Hollywood onveilig maakte: The Pussy Posse. Onder hen waren illusionist David Blaine, acteur Toby Maguire (Superman) en acteur/regisseur Harmony Korine.

… hij in 2004 een eiland bij de kust bij Belize kocht met het plan om er een eco-vriendelijk resort te bouwen? Het doel: het milieuvriendelijkste vakantieoord ter wereld, met allerhande strenge regels. Plastic flesjes zijn bijvoorbeeld streng verboden.

 

ZES WAARDEVOLLE LEVENSLESSEN VAN LEONARDO DICAPRIO

“Wees dankbaar voor de moeilijke tijden, want die hebben jou mede gemaakt tot wie je bent.”

“Als je je uiterste best hebt gedaan, heeft het geen zin om je nog zorgen te maken.”

“Geloven in de liefde, klaar zijn om daar alles voor op te geven, bereid zijn om je leven ervoor te riskeren, dat is de ultieme tragedie.”

“Jij en jij alleen kan jouw situatie veranderen. Geef niemand of niets de schuld.”

“Hou mensen die niet applaudisseren als je wint nauwlettend in de gaten.”

“Kill them with success and bury them with a smile.”  (“Vermoord ze met success en begraaf ze met een glimlach.”)

 

Meer levenslessen? Zie ook:
Waardevolle levenslessen van Jodie Foster.
Waardevolle levenslessen van Stephen King

 

Wie is Edwin Gitsels

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *