Waarom nee zeggen moeilijk en belangrijk is

Vandaag heb ik nee gezegd tegen iemand om wie ik heel veel geef. Dat vond ik moeilijk en tegelijkertijd een overwinning. Waarom is nee zeggen toch zo lastig? Ik zie veel mensen om me heen worstelen met dezelfde vraag. Anderen teleurstellen is moeilijk omdat we denken dat het egoïstisch is. Maar is dat wel zo? 

Het zit als volgt: mijn zus Margot Giselle is  – voor wie dat niet weet –  zangeres en zangcoach. Zij staat deze weken in de productie Elisabeth in Concert op Paleis Soestdijk, samen met onder andere Pia Douwes en Stanley Burleson. De recensies zijn uiterst lovend en de mensen die ik spreek die er geweest zijn, zijn razend enthousiast.

Waarom nee zeggen moeilijk en belangrijk isVanzelfsprekend wil ik deze voorstelling dan ook zien. Ook als de recensies niet goed waren geweest. Ik ga in eerste instantie om mijn zus te steunen, om te laten zien dat ik betrokken ben.

TOP OF MIND

Tegelijkertijd zit ik momenteel in zo ongeveer de drukste periode van dit jaar tot nu toe. Ik ben een biografie aan het schrijven voor een cliënte, ga volgende week een nieuwe Over Mij video voor een ondernemer opnemen en monteren en heb een urgente researchklus aangenomen voor een nieuw tv-project van productiebedrijf Tin Can.

Daarnaast wil ik me houden aan een belangrijk advies van mijn businesscoach Bart van der Belt (en van vele anderen): wees consistent in het leveren van content. Als je een blog begint, zorg dan dat je elke week een aflevering plaatst. Laat jezelf elke dag zien op social media. Zorg dat je als ondernemer top of mind wordt, bent en blijft. Zichtbaarheid is essentieel.

Toen ik vanochtend een afspraak had met Kiki van der Harst kwam het onderwerp ‘nee zeggen’ ter sprake. Kiki is een boek aan het schrijven en ik coach haar daarin en doe de (eind)redactie. Vorige week schreef ik een stukje over haar op LinkedIn naar aanleiding van haar besluit om een 100-dagen-challenge aan te gaan.

GEVOELIGE SNAAR

Ik schreef: “Ruim een jaar geleden ontmoette ik Kiki van der Harst. Een vrouw met een heftig verhaal en een missie, een missie om anderen die ook een groot verlies hebben geleden te helpen er sterker weer uit te komen, met een door haarzelf ontwikkelde veerkracht-methode. Op de dag dat haar bedrijf Ki-Ki van start ging kreeg ze te horen dat ze borstkanker heeft. Dat kon er nog wel even bij.

Desondanks heeft ze gisteren een dapper besluit genomen. Ze schrijft: “Ik ga in 100 dagen mijn boek schrijven. Geen idee of het haalbaar is. Ik heb mijn plan met mijn eindredacteur besproken. Het is ambitieus, maar ik hou wel van een uitdaging. Hij noemde me gekscherend ‘Kiki Langkous’, omdat Pipi Langkous altijd zei “Ik heb het nog nooit gedaan, dus dan kan ik het wel.”’

Dit bericht raakte klaarblijkelijk een gevoelige snaar, want het is inmiddels 5500 keer gelezen.

De uitdaging die Kiki is aangegaan vraagt focus. Ze moet in haar situatie sowieso zorgvuldig omgaan met haar energievoorraad, dus zal ze vaker nee moeten zeggen, ook tegen mensen die het heel goed bedoelen en haar meevragen om leuke dingen te gaan doen zodat ze haar wat afleiding kunnen bezorgen. Ze vertelde dat ze dat lastig vindt, maar dat het wel steeds beter lukt.

VERLIEZEN LIJDEN

Dezelfde dag werd ik geconfronteerd met wederom een opvallend staaltje synchroniciteit. Ik zat wat oudere aantekeningen door te kijken en stuitte op een citaat uit het door mij al vaker aangehaalde en bewierookte boek Finding Your Own North Star van Martha Beck.  Zij schrijft: ‘De strijdkreet van je sociale zelf is: “Je kunt niet steeds nee zeggen elke keer als er iets onaangenaams voorbij komt. Mensen moeten doen wat ze moeten doen.” Je sociale zelf heeft geleerd ja te zeggen in weerzin opwekkende situaties omdat het gelooft dat er geen uitweg is. Het heeft geleerd van de mensen om je heen, mensen die om wat voor reden dan ook wilde dat je dingen deed die ingingen tegen je essentiële zelf.

Als je stopt met de nee’s te gehoorzamen die van de mensen om je heen komen en begint te luisteren naar de nee’s van binnen uit jou komen, dan zullen veel van deze mensen – mogelijk inclusief degenen van wie je het meeste houdt – verbijsterd zijn en in de weerstand schieten. De kans bestaat dat je een paar verliezen gaat lijden.’

Waarom nee zeggen moeilijk en belangrijk is

Martha Beck

Nee zeggen tegen situaties die weerzin opwekken, dat heb ik inmiddels op 57-jarige leeftijd wel geleerd. Maar kiezen tussen goed en beter, die afweging kan nog steeds hoofdbrekens veroorzaken. Nee zeggen tegen iets dat je graag wilt en waar je iemand anders blij mee maakt, omdat je daarmee ja zegt tegen iets wat je nog liever wilt maar wat vooral voor jezelf positief is, dat is zoals we dat noemen ‘best een dingetje.’

Ik zei tegen Margot: ‘Ik kom niet naar Elisabeth in Concert, ik heb het gewoon te druk. Sorry.’ Zij reageerde: ‘Natuurlijk begrijp ik dat dit voor gaat. Ik ben alleen maar blij dat je zoveel werk hebt dat aansluit bij wat je graag doet. Veel succes en veel liefs. Ik hou ook van jou! ❤?’

EEN ENORME EGOÏST

Was dat nou zo moeilijk? Nee, niet als je geweldige mensen om je heen hebt die zo begripvol en liefhebbend reageren als Margot. Maar wat als ze had gezegd: ‘Wat is dat nou, je kunt toch wel één avondje vrijmaken om erbij te zijn als ik iets belangrijks heb?’ Dan had ik me behoorlijk klote gevoeld, was ik waarschijnlijk manieren gaan bedenken om alsnog te kunnen gaan.

Of wat – en dat zie ik ook vaak gebeuren – als ik zou denken: ja, dat zegt ze nou wel, maar eigenlijk baalt ze als een stekker en vindt ze mij een enorme egoïst.

In beide gevallen donder ik dan in dezelfde valkuil als wanneer ik direct ja had gezegd, want ik aanvaard de gevolgen van mijn eigen beslissing niet. De angst om afgewezen te worden, dat is misschien wel de belangrijkste oorzaak waarom we het zo moeilijk vinden om nee te zeggen, zoals Martha Beck ook schrijft.  Waaruit je de conclusie kunt trekken dat ja zeggen in feite net zo egoïstisch is als nee zeggen.

Vaker nee zeggen is belangrijk om de focus te houden op de doelen die je wilt bereiken, om je energie te sparen voor wat echt van waarde is en om te leren onderscheid te maken en vervolgens te kiezen tussen sociaal gewenst gedrag en gepassioneerde motivatie.
‘It’s only by saying no that you can concentrate on the things that are really important’ – Steve Jobs
‘When you say yes to others, make sure you are not saying no to yourself’ – Paulo Coelho
‘The art of leadership is saying no, not saying yes. It is very easy to say yes’- Tony Blair
‘The difference between succesful people and very succesful people is that very succesful people say no to almost everything’ – Warren Buffet
‘Saying no can be the ultimate self-care’ – Claudia Nack

Je levensverhaal wordt echt jouw levensverhaal als je nee leert zeggen tegen de zinnen, alinea’s, passages en hoofdstukken die je er niet in wilt hebben.

 

Covers van digizine De Biograaf van Ditisjeleven.nl

ABONNEER JE OP DE BIOGRAAF, HET GRATIS DIGIZINE VAN DIT IS JE LEVEN.

In De Biograaf staan artikelen en interviews over, en besprekingen van (auto)biografieën en levensverhalen. Over films, boeken en tv-programma’s waarin levensverhalen centraal staan. Gesprekken met inspirerende mensen over de keuzes die zij in hun leven hebben gemaakt. Praktische tips voor het maken van films over en het schrijven van levensverhalen. En inzichten en tips uit de wereld van de levenskunst, die kunnen helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je leven.

SCHRIJF JE NU IN OP: www.ditisjeleven.nl/de-biograaf  

Over de auteur

 

 

2 antwoorden
  1. Len van der Hoeven
    Len van der Hoeven zegt:

    Wat geven Margot en jij elkaar een pracht geschenk. Wat Margot in feite zegt is:’wees de mooiste versie van jezelf, want hiermee laat je ook mij zien hoe mooi je bent’. Dat jij niet komt op haar concert in Soestdijk heeft helemaal niets met haar, of afwijzing van haar te maken. Het gaat om wat jou op dit moment het beste voedt. En dat is nu juist wat je een geliefde het meest gunt. Daarbij komt dat jij je blijkbaar zo veilig bij haar voelt, dat je dit durft. Dat is ook op zijn beurt weer een geschenk voor Margot. En ja er is soms moed voor nodig, omdat omtrent dit item veel verwarring bestaat. Het raakt vaak gevoelige plekken van ons. Om dat te onderzoeken is een daad van grote moed, maar o zo bevrijdend. Liefs, Len

    P.S.: En ook voor mij een ervaren rijkdom!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *