In mijn vorige blog vertelde ik over Finding Your Own North Star van Martha Beck, de klassieker over het vinden van je levensdoel. Bij dat boek hoort een lijstje met zeven vragen waarmee de auteur je aan het denken wil zetten. Deze week deel ik mijn antwoorden op deze vragen, omdat ik van twee andere schrijfsters heb geleerd: je kwetsbaar opstellen maakt je sterker (Brene Brown) en delen met anderen maakt je gelukkiger (Bronnie Ware). 

1/ Als je voor het geld niet meer hoefde te werken, wat zou je dan gaan doen?
Ik zou grotendeels hetzelfde blijven doen, want ik hou van mijn werk, van alles wat het brengt aan contacten, avonturen en inkijkjes in andere levens en werelden, alleen minder, om zo meer tijd te hebben om te reizen, muziek te maken, te lezen en aan ons huisje te knutselen.

2/ Met welk woord zou je willen dat anderen jou typeren?
Levensverhalenverteller.
En met welk woord zouden ze dat nu doen, denk je?
Wat ik het meest terughoor is nu: Creatief.

3/ Als je al je bezittingen moest weggeven aan één goed doel, welk doel zou dat zijn?
Stichting “Geef Edwin Gitsels Zijn Bezittingen Terug”. Nee, dat is flauw. Een goed doel dat daadwerkelijk verschil maakt, waarbij niet alles opgaat aan overheadkosten, het salaris van de directeur en groots opgezette marketingcampagnes, en dat gerund wordt door mensen die oprecht hopen dat ze zichzelf op termijn overbodig zullen maken en dat doen door de oorzaken van hetgeen ze willen oplossen aan te pakken in plaats van alleen de gevolgen te bestrijden.

4/ Wat ergert je?
Zwerfvuil. Onnodig lawaai. Te late betalers. Mensen die hun beloften niet nakomen. Lege batterijen.
Welk onrecht maakt je oprecht boos?
Mishandeling van dieren. Vooral als dat geïnstitutionaliseerd is, zoals bij stierenvechten, intensieve veeteelt, jachtpartijen, broodfokkers en illegale handel in ivoor, huiden etc.
Kun je die ergernis/boosheid productief maken?
Ja, door zwerfvuil op te rapen en in de vuilnisbakken te gooien. (Maar als die vervolgens ook uitpuilen omdat de gemeentereiniging bezuinigt, dan wordt dat lastig…) En door te geven aan goede doelen, petities te tekenen en vrijwilligerswerk te doen (Dierenbescherming). En, terug naar vraag 1, films en boeken te maken die bijdragen aan mentaliteitsverandering.  Hetgeen me aangaande dit onderwerp twee keer is gelukt (De Vlinderrevolutie in 2010 en Dierenbeschermers in 2011). Vooral deze vraag gaf me een belangrijk nieuw inzicht in mijn ‘ware noorden’.

5/ Wanneer heb je voor het laatst gelogen?
Vorige week donderdag. Niet echt gelogen, maar iets niet verteld.
Wat zou er gebeurd zijn als je de waarheid had verteld?
Dan zou ik een project dat nog moet ontkiemen in ernstige moeilijkheden hebben gebracht.
Wat leer je daarvan?
Dat de waarheid soms gedoseerd gebracht moet worden. En dat timing alles is.

6/ Stel dat de persoon die je tien jaar geleden was, de persoon die je nu bent zou ontmoeten. Zou hij of zij dan onder de indruk zijn van hoe je je hebt ontwikkeld? Waarom wel, waarom niet?
Ja, absoluut. Omdat ik in het afgelopen decennium veel nieuwe vaardigheden heb (door)ontwikkeld, zoals regisseren, klassiek pianospelen en schrijven, omdat ik een aantal bijzondere tv-programma’s heb gemaakt, met name De Vlinderrevolutie (een eigen concept ook nog) en vijf series Buch in/buiten de bajes, omdat er een boek met mijn naam erop de boekhandels heeft bereikt, omdat het me gelukt is om (delen van) De Schilderijenvoorstelling van Moussorgksy voor publiek uit te voeren (wat ik jarenlang voor onmogelijk hield), omdat ik ben gestopt met roken en gestart met sporten, omdat ik tot twee keer toe een onderneming uit de grond heb gestampt (Edwin Gitsels Media en Ditisjeleven.nl) en omdat ik nu op m’n 56e alweer aan het begin sta van nieuwe plannen en avonturen in plaats van te verzuchten ‘gelukkig, nog maar 11 jaar, dan ben ik klaar.’ Ik ben nooit klaar. Ik zal altijd ergens een beginneling in blijven, omdat ik altijd wil blijven leren. Nu weer met monteren, grafisch vormgeven, filmen en marketing. Ik kom chronisch tijd tekort om alles wat ik zou willen doen, ook echt te doen. Ik leer steeds meer om alles wat ik zou willen laten, ook echt te laten.

7/ En waarom zou je het ‘ware noorden’ eigenlijk willen vinden?
Om te voorkomen dat ik in het ‘valse zuiden’ beland: het idee dat je gelukkig wordt als je de hele dag lekker in de zon mag liggen. Er is niets mooiers dan helemaal opgaan in wat je het liefst doet en daar dan ook nog mee in je levensonderhoud te kunnen voorzien en andere mensen blij te kunnen maken.

Ik zou het enorm waarderen als je mij jouw antwoorden op deze vragen zou willen mailen: edwin@ditisjeleven.nl, o.v.v. “7 vragen”. Ik behandel de reacties vertrouwelijk en zal ze in een later blog bespreken, uiteraard met behoud van ieders anonimiteit.