12 cadeaus als je je biografie laat schrijven

Gisteren sprak ik een collega uit de televisiewereld die interesse heeft om de biografie van zijn vader te laten schrijven. Hij vertelde dat zijn vader graag over vroeger vertelt maar dat zijn kleinkinderen nog te jong zijn. Ze hebben er nog geen geduld voor. Als ze wat ouder zijn, is het mogelijk te laat. Hoe mooi is het als ze dan een boek uit de kast kunnen trekken waar alle verhalen van hun opa in staan. Daarbij, zei ik, gaat je vader er enorm van genieten, want het proces is intens en zeer waardevol. Los van het boek zelf zijn er 12 grote cadeaus die je krijgt als je je levensverhaal laat schrijven.

Door Edwin Gitsels / Biografiebureau Dit is je leven

De 12 cadeaus als je je biografie laat schrijven

Aan je biografie werken is niet alleen heerlijk om mee bezig te zijn, ik weet uit ervaring dat het je veel meer gaat opleveren dan je nu misschien beseft en verwacht. Zoals daar zijn:

  • Inzicht – Je levensverhaal brengt orde aan in je herinneringen, waardoor je beter doordringt tot de betekenis en de zin van wat je hebt beleefd en geleefd. Wat Steve Jobs ‘connecting the dots’ noemde: je gaat de samenhang van je keuzes en je ervaringen zien.
  • Trots – Je bent vervuld van trots op wat je in je leven bereikt hebt. Nu je je ontwikkeling stap voor stap kunt volgen in je levensverhaal, zie je dat je heel ver bent gekomen, dat je veel van je dromen hebt kunnen realiseren door er keihard voor en aan te werken.
  • Rust – Je bent eindelijk verlost van dat zeurende gevoel van “waar moet ik beginnen?” Je hebt het resultaat daadwerkelijk in handen: je eigen biografie!
  • Inspiratie – Je verhaal staat nu op papier zodat de strijd die je hebt geleverd, de moeilijkheden die je hebt overwonnen, de veerkracht die je hebt getoond anderen kan inspireren om de dingen waar zij tegenaan lopen aan te kunnen.
  • Waardering – Je wordt overspoeld met enthousiaste en empathische reacties van je lezers die geraakt zijn door je verhaal. Doordat je je kwetsbaar hebt opgesteld heb je ieders aandacht en sympathie gewonnen.
  • Duurzaamheid – Voor je ligt het tastbare bewijs: jouw levensverhaal zal straks in de boekenkast van iedereen die jou lief is staan, zodat je tot in lengte van dagen tegen ze kunt blijven spreken.
  • Onsterfelijkheid – Je hebt jezelf onsterfelijk gemaakt doordat er nu een boek is waarin nauwkeurig beschreven staat wie je was, wat je hebt gedaan en beleefd en waar je altijd voor gestaan hebt.
  • Dankbaarheid – Je realiseert je nu door het werken aan je levensverhaal eens te meer hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn. Wat een rijk leven je hebt geleefd.
  • Verdieping – Nu je naasten jouw verhaal hebben gelezen, verdiepen de gesprekken die je met hen hebt zich enorm. Ze stellen vragen over wat ze hebben gelezen en voor je het weet heb je het over de wezenlijke dingen van het leven.
  • Bewustwording – Door het herbeleven van je levensloop heb je de verbanden leren inzien tussen alles wat er gebeurd is. En daarmee ben je weer wat dichter bij het geheim van het bestaan gekomen en heb je zin gekregen om er nieuwe hoofdstukken aan toe te voegen, zoveel mogelijk. Je leeft nu bewuster omdat je beseft dat elke dag deel uitmaakt van het Grote Verhaal.
  • Verlichting – Je hebt door het proces van het vastleggen van je levensverhaal leren inzien dat het beeld wat je voor jezelf voor waar had aangenomen, ook heel anders bekeken kan worden. Bijvoorbeeld de overtuiging dat je een zwaar leven hebt gehad, dat is al je dagen donker gaan kleuren. Nu je herinneringen zijn bijgesteld, nu je hebt herontdekt dat er ook heel veel moois en leuks is geweest, is je leven lichter geworden.
  • Plezier – Je werkt een aantal maanden aan een ontzettend leuk project. Waar je veel voldoening van krijgt en waarin je je hele leven nogmaals de revue laat passeren.

“Je hebt jezelf onsterfelijk gemaakt; er is nu een boek waarin staat wie je was”

12 cadeaus als je je biografie laat schrijven
Als biograaf help ik ook met jouw keuzes in wat je wel en niet vertelt.

Ondoenlijk veel werk

De Amerikaanse schrijfster en schrijfcoach Natalie Goldberg zei: ‘Schrijvers leven in feite twee keer. Ze leiden hun gewone leven, kleden zich ’s ochtends aan, doen boodschappen, steken de straat over. Maar zij hebben nog een deel dat alles voor de tweede keer meemaakt. Het deel dat gaat zitten om het leven nog een keer te beschouwen en te onderzoeken.’

Ik kan me heel goed voorstellen dat het ondoenlijk veel werk lijkt om je levensverhaal te schrijven. Een heel boek schrijven, waar moet je beginnen? Hoeveel tijd kost het wel niet? Waar haal je die tijd vandaan? Hoe houd je het vol? Wat als je je van alles niet meer kan herinneren? Wat doe je met de moeilijke periodes, kan je die niet gewoon overslaan? Kan je überhaupt wel schrijven?  

Maar je levensverhaal vertellen, geholpen door iemand die daar jarenlange ervaring mee heeft? Die de juiste vragen stelt, goed luistert en dat vervolgens mooi opschrijft, dat klinkt een stuk ontspannener, toch?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *