Gratis cursus (auto)biografie schrijven #4 - 04/09/2019, door Edwin Gitsels

In 50 wekelijkse blogs leg ik je alle ins en outs uit van het (laten) schrijven van je levensverhaal. De afgelopen weken hebben we gekeken naar waarom en voor wie je je levensverhaal schrijft, en welke inhoudelijke keuzes je maakt. Deze week gaan we het hebben over: wanneer schrijf je je levensverhaal?  In welke fase van je leven? Waar haal je dan de tijd vandaan? Hoeveel tijd kost het überhaupt? En de grootste valkuil bij lange termijnplannen: hoe voorkom je uitstelgedrag?

Om met de vraag ‘in welke fase van je leven’ te beginnen: het idee bestaat dat een biografie hoort Cursus (auto)biografie schrijvenbij de laatste jaren van je leven. Als we geen spannende dingen meer verwachten en van achter de geraniums kunnen terugkijken op een al dan niet welbesteed bestaan. Dat is een misvatting. Twee zeer succesvolle recente biografieën zijn die van voetballeeuwin Lieke Martens en vlogster Monica Geuze. Lieke was 25 toen ze haar boek schreef, Monica pas 22. Nu gaat het er niet om dat we een bestseller beogen, maar het geeft aan dat je al op Gratis cursus (auto)biografie schrijvenjonge leeftijd een levensverhaal waard bent. Ook als je geen bekende persoon bent. Er zijn twee voordelen van een biografie op jonge leeftijd. 1/ Je kunt je ouders er een groot plezier mee doen. (De gangbare opvatting is: een biografie is voor (klein)kinderen. Andersom kan net zo goed!) 2/ Je kunt over 10 of 20 jaar teruglezen hoe je vroegere ik naar het leven keek. Zo kun je zien welke ontwikkelingen je hebt doorgemaakt. Uiterst leerzaam èn vermakelijk!

JE AUTOBIOGRAFIE SCHRIJVEN KAN OP ELKE LEEFTIJD

Je autobiografie schrijven kan op elke leeftijd. Maar hoeveel tijd kost het schrijven van een boek? Dat hangt van zeer veel factoren af. Zoals hoeveel pagina’s het moet het worden. En hoe bedreven ben je in schrijven?  Een andere manier om ernaar te kijken is: wanneer wil je dat het af is? Ik schrijf momenteel drie biografieën voor cliënten. Eén van hen is ernstig ziek, zij heeft niet lang meer te leven. Dat boek moet zo snel mogelijk af. De tweede wil met haar verhaal een in haar ogen ernstige misstand in onze maatschappij aan de kaak stellen. Vanaf 2020 staat er iets te gebeuren waar zij en haar lotgenoten slachtoffer van gaan worden. Zij wil dus haar boek begin 2020 in de winkels hebben. En nummer drie krijgt een boek over haar leven cadeau van haar kinderen. Voor als ze in april 2020 80 jaar wordt. Dat boek moet dus eind maart klaar zijn. Zo zul je vast ook een datum hebben waarvan je zegt: het zou mooi zijn als het boek er dan is.

‘Begin with the end in mind,’ zei Stephen Covey. Vervolgens kun je terug gaan rekenen. Als een boek op 1 april af moet zijn, en je gaat er op 1 oktober aan beginnen, dan heb je zes maanden. Stel, je wilt een boek van 200 pagina’s, met 300 woorden per pagina. Dan heb je 60.000 woorden te schrijven in zes maanden. Dat is 10.000 woorden per maand, 2500 woorden per week. Als je de tijd kunt vrijmaken om op vijf dagen 500 woorden te schrijven, is dat goed haalbaar.

JE TOEKOMSTIGE ZELF VERSUS JE HUIDIGE ZELF

Cursus (auto)biografie schrijvenDe beroemde Britse schrijver Anthony Trollope (1815-1882) schreef 65 boeken en twee toneelstukken, en daarnaast nog een stapel korte verhalen, artikelen en brieven. Zijn geheim? Hij mat zijn voortgang in brokjes van een kwartier. Hij nam als doel voor ogen om elke 15 minuten 250 woorden te schrijven. En dat drie uur per dag. Elk kwartier had hij de voldoening van ‘weer 250 woorden af.’ Met als dagelijks resultaat 3 uur x 4 kwartier x 250 woorden = 3000 woorden.

Wat Trollope deed was een slimme manier om een van de grootste valkuilen van lange termijn projecten te ontlopen: uitstelgedrag. Elk mens heeft daar last van, al eeuwenlang. Dat komt omdat ons brein zo is ontworpen dat we onmiddellijke beloningen hoger waarderen dan toekomstige beloningen. Zoals expert in uitstelgedrag James Clear het uitlegt: stel je voor dat je twee zelven hebt. Een Huidig Zelf en een Toekomstig Zelf. Als je doelen voor jezelf stelt, zoals afvallen, een taal leren of een boek schrijven, dan maak je plannen voor je Toekomstige Zelf. Maar alleen je Huidige Zelf kan nu, vandaag actie ondernemen. En je Huidige Zelf houdt van directe opbrengst, niet dat lange termijn gedoe.

EEN GOED PENSIOEN OF EEN GEWELDIGE JAS

Ons Toekomstige Zelf wil een goed pensioen. Maar ons Huidige Zelf denkt: ik wil op vakantie en ik wil die geweldige jas! Ons Toekomstige Zelf wil een autobiografie. Maar ons Huidige Zelf wil uitslapen, een filmpje kijken, Facebooken, naar de kroeg. En als de deadline zo pijnlijk dichtbij is dat het een probleem wordt van ons Huidige Zelf, dan ondernemen we actie. Als het niet al te laat is.

Daarom hebben wij als mensheid een groot probleem. Want zet 7 miljard van ons op een planeet en zeg: je mag niet meer vliegen of vlees eten, anders wordt het hier bloedheet en stijgt de zee zes meter. Vijftig jaar na je dood!  En de Toekomstige Zelf van politici wil misschien best een betere wereld, maar hun Huidige Zelf wil vooral op het pluche blijven zitten. Maar dat terzijde.

OPKNIPPEN IN KLEINE STUKJES

De truc is om, zoals Trollope, het probleem op te knippen in kleine stukjes en de eerste van die stukjes een deadline mee te geven binnen de belevingswereld van het Huidige Zelf. Ik heb mezelf voorgenomen over een jaar een e-book ‘Zo schrijf je je eigen autobiografie’ te publiceren. Ik heb het opgeknipt in 50 wekelijkse blogs. Elke woensdagochtend heb ik twee uur de tijd om tussen de 800 en 1200 woorden te tikken. Trollope doet dat in een uurtje, dus dan moet ik het zeker redden!

Dus bedenk een plan. Knip het proces op, en zet de eerste stap in je agenda van morgen. Dan wordt het een ding van je Huidige Zelf.  Daarmee vergroot je de kans dat je over zes maanden je autobiografie af hebt aanzienlijk!

Over de auteur

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *