Waarom schrijven gezond is voor je geest èn je lichaam

Door Edwin Gitsels / Biografiebureau Dit is je leven - 10/05/18

Creatief schrijven, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is goed voor je gezondheid. Dat het niet schadelijk is zal niemand verbazen, want afgezien van dat je het meestal zittend doet en we de laatste tijd doorlopend horen dat zitten het nieuwe roken is, ziet schrijven er onschuldig uit. Zelfs over muisarmen hoor je bijna niemand meer. Maar waarom schrijven gezond is? 

De eerste associatie die je waarschijnlijk zult hebben als je de woorden ‘schrijven’ en ‘gezond’ in één zin hoort is dat het gaat om je geestelijke gezondheid. Dat schrijven helpt om dingen ter verwerken en op een rijtje te zetten. Dat klopt. De afgelopen decennia zijn er over de hele wereld onderzoeken uitgevoerd met allerhande proefpersonen. Zoals dat gaat, er is een groep met mensen die intensief gaan schrijven en er is een groep die dat niet doet, en die worden dan een tijd gevolgd om te kijken of er verschillen optreden.

En dat bleek zo te zijn. Om een paar effecten te noemen die het schrijven op de eerste groep had: pijnklachten verminderden, vermoeidheidsklachten , depressiviteit, astmatische klachten namen allemaal af, relaties verbeterden, verslavingen waren makkelijker te bestrijden, en de schrijvers gingen minder vaak naar de dokter. Wat logisch is als al die klachten minder voorkwamen.

REFLECTEREN EN ANALYSEREN

Nu is het niet zo dat het bij alle mensen die (meer) gaan schrijven dezelfde verbeteringen waarneembaar zijn. Er spelen tal van factoren mee, zowel op het gebied van het schrijven zelf (wat, hoe, hoe vaak, etcetera) als betreffende de proefpersonen zelf (afkomst, land, cultuur, maatschappij, zelfs geslacht: vrouwen hebben meer baat dan mannen.) Maar over het algemeen genomen kon men vaststellen dat, voorzichtig gezegd, positieve effecten van regelmatig schrijven substantieel vaker voorkomen dan geen of negatieve effecten. De belangrijkste reden waarom schrijven gezond is, is namelijk dat schrijvers zich bezighouden met nadenken over hun leven. Ze reflecteren en analyseren. En dat helpt om negatieve gebeurtenissen en ervaringen te verwerken en te accepteren. Het gevolg daarvan is dat stress vermindert. En zoals we allemaal weten is stress een belangrijke oorzaak van gezondheidsklachten.

Schrijven is gezond - schrijf je levensverhaal

WAAROM SCHRIJVEN GEZOND IS. VOORAL JE LEVENSVERHAAL

Het opschrijven van nare, vervelende ervaringen draagt bij aan het plaatsen ervan in een grotere context: je levensverhaal. Mensen die dat niet doen hebben de neiging om erover te gaan lopen malen en tobben zonder de voordelen van het schrijverschap. De woorden en gedachten beklijven niet op papier, maar blijven rondzoemen in het hoofd.

Emoties worden verwerkt in de emotionele centra van onze hersenen, met name de amandelkern. We kunnen tegenwoordig van alles meten in de hersenen. Zo zagen onderzoekers dat als proefpersonen foto’s bekeken van mensen die een negatieve emotie uitstraalden (woede, angst, verdriet) en de proefpersoon benoemde die emotie, er minder activiteit is in de amandelkern. Benoemen ze die emotie niet, dan reageert de amandelkern veel heftiger op de getoonde emoties. Het gebruik van woorden is dus een soort bliksemafleider die het effect neutraliseert. Anders gezegd: wie zijn gevoelens benoemt, heeft de bijbehorende emoties beter onder controle. Wie ze opschrijft, heeft grotere kans op snellere en betere verwerking. Met als gevolg een sterker immuunsysteem en een betere gezondheid.

 

Wie is Edwin Gitsels

3 antwoorden
  1. LEN Van der Hoeven
    LEN Van der Hoeven zegt:

    Helemaal waar Edwin. En ik kan het weten. Ik was al super gezond en gelukkig. Maar sinds ik schrijf ben ik dat in het kwadraat. Sorry ook dit moet er echt uit, want zo beleef ik het. Voor het schrijven heb ook de beste schrijfcoach van het universum, namelijk de schrijver van dit blog. Wat wil ik nog meer.

    Beantwoorden
      • BEN
        BEN zegt:

        Ik kan door schrijven heel veel dingen goed vertalen, je zet als het ware je gedachten op papier, meer gedetailleerd. Als me wat dwars zit kan ik dat veel beter schrijvend vertalen dan dat ik dat met bijvoorbeeld aan `n buurman vertel.
        Bovendien wat je opschrijft is anoniem, niets kan tegen je worden gebruikt.
        Wat je opschrijft is veel meer een zuivere weergave van jezelf!

        Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *