In 8 stappen naar jouw levensboek

Ik heb een e-book geschreven met de titel ‘Schrijf je levensverhaal in 8 stappen’. Op mijn website kun je dit handige boek gratis downloaden zodat je direct aan de slag kunt met het voorbereiden en schrijven van je autobiografie. Maar als je het project liever uitbesteed, dan schrijf ik graag jouw biografie voor je. Daarbij hanteer ik uiteraard dezelfde BIOSTART© methode.

Door Edwin Gitsels / Biografiebureau Dit is je leven

De BIOSTART© methode bestaat uit de volgende acht stappen:

  1. Basisvragen
  2. Informatie
  3. Ontwerp
  4. Schrijven
  5. Taalspel
  6. Afronding
  7. Redactie
  8. Transformatie

Ik licht elke stap even kort toe:

Stap 1: Basisvragen – We beginnen met het beantwoorden van vijf vragen die aan de basis van je boek staan. Voor je biografie is het essentieel om, voordat er nog maar een letter op papier staat, een aantal duidelijke keuzes te maken. Als je deze vijf zaken helder hebt, heb je een sterk fundament voor het hele proces. Kort gezegd komt het neer op wie, wat, waar, hoe en wanneer.

Ook een dubbelbiografie behoort tot de mogelijkheden

Stap 2: Informatie –  Vervolgens gaan we aan de slag met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie, het ‘bronmateriaal’. Dat houdt concreet in dat ik je zo’n 4 tot 7 keer ga interviewen. Daarnaast kan jouw ‘archief’ ook heel nuttig zijn. Alle bronnen die je maar kunt bedenken die iets over je leven vertellen, kunnen helpen: fotoalbums, dagboeken, agenda’s, notitieboekjes, schoolrapporten, brieven, e-mails, oude super 8 -filmpjes en home video’s, je Facebook-tijdlijn, noem maar op. Ook kunnen we afspreken dat ik niet alleen jou interview, maar ook familie en vrienden.

Stap 3: Ontwerp – Voordat ik begin met schrijven is het fijn om een ‘kapstok’ te hebben waaraan ik jouw verhalen kan ophangen: de indeling van het boek. De meest gebruikelijke vorm is een indeling in hoofdstukken, maar we kunnen ook voor thema’s kiezen. Zelfs allebei is mogelijk.

Stap 4: Schrijven – Nu ga ik schrijven. En als ik ongeveer een derde van het afgesproken aantal pagina’s af heb, laat ik jou dat lezen. Dan kun je aangeven of je je kunt vinden in de aanpak, de schrijfstijl etc. En als je dingen anders wilt, pas ik dat aan alvorens ik de rest van het manuscript schrijf.

Een levensverhaal in boekvorm is ook een prachtig cadeau voor de hoofdpersoon.

Stap 5: Taalspel – In stap 4 heb ik al je verhalen, gedachten, emoties en ervaringen opgeschreven. Nu is het zaak dat al deze ingrediënten zo lekker en aantrekkelijk mogelijk worden opgediend aan de lezer. In deze fase ga ik spelen met taal.  

Stap 6: Afronding – Als derde en laatste stap in het schrijfproces, na Schrijven en Taalspelen, leg ik alles even opzij. Vervolgens pak het weer op en lees het alsof een ander het geschreven heeft. Er is dan altijd nog wat te schaven, te schuren en te schrappen.

Stap 7: Redactie – Zelfs de beroemdste, succesvolste en meest ervaren schrijvers hebben een redacteur nodig. Redactie kun je ook tekstoptimalisatie noemen. Een goede redacteur haalt alle taal-, grammaticale en spelfouten uit je boek, een topredacteur helpt je ook met de opbouw en de structuur van je alinea’s, je hoofdstukken, zelfs je hele boek.

Stap 8: Transformatie – Er ligt nu een compleet manuscript dat jouw kant op komt. Ik geef je de tijd om het rustig door te nemen en alle wensen voor aanpassingen op een rijtje te zetten. Jij hebt altijd het laatste woord. Dan zoek je de foto’s erbij, en dat geheel wordt getransformeerd naar een boek met behulp van een eersteklas vormgever en de beste on demand drukkerij van Nederland: Probook.
Maar er is nog een andere transformatie: die van jouzelf. Wat heeft het hele proces met je gedaan? Welke inzichten heb je gekregen? Wat voor gevoel heb je eraan overgehouden? Vrijwel elke hoofdpersoon van de biografieën die ik schreef heeft er iets essentieels door geleerd. En dat is eigenlijk altijd positief.

Ik wens je heel veel plezier en succes met dit levensveranderende avontuur! Laten we (bio)starten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *